Teknologist

Teknologist

Jag är en sån där teknisk nyfiken person som i början av 90-talet skruvade isär alla tekniska prylar jag kom över, och byggde något nytt av det jag hittade.

En slaktad glassbil i miniformat tillsammans med en magnetkontakt och några väl lödda sladdar kopplade till en förstärkare irriterade resten av familjen varje gång dörren till mitt pojkrum öppnades.

Dator hemma hade vi sedan någon gång på 80-talet och när modemet dök upp kryddades tonåren av oräkneliga timmar med modemet uppkopplat mot först BBS:er och senare internet.

Gymnasieskolan i Södertälje visade sig ha en dold skatt i källaren. Södertälje Dataförening samlade datorer i den tyngre ligan och vi lekte med OpenBSD, Linux, VAX/VMS, programmering och nätverk när vi egentligen borde ha varit i skolan.

Kunskaperna från dataföreningen tog mig direkt in i yrkeslivet. Måndagen efter studenten påbörjades min tekniska karriär, kunskap om internet och datorer trumfade alla universitetsutbildningar på den tiden.

På varje vidare steg var det för mig tydligt att den tekniska utvecklingen skulle förändra hur vi lever.

När iPhone kom var jag inspirerad, men knappast överraskad. Att något annat än ständig uppkoppling skulle bli framtiden var helt otänkbart.

Information wants to be free var och är devisen även hos mig. Men med åldern, visheten och utvecklingen av de mörka sidorna av internet har oron växt för hur teknik i händerna på illvilliga krafter påverkar världen.

Techmakten, artificiell intelligens och de enorma möjligheterna som sociala mediers omedelbara spridning av information intresserar mig stort. Även hur ekonomin runt allt detta fungerar och hur det påverkar både samhället och människan.

Samtidigt kliar det i fingrarna när jag inte får skriva en rad kod på ett tag.

Min tekniska nyfikenhet har genomsyrat min karriär och jag har bland annat jobbat med dessa företag:

  • Upnet/Merkantildata (nuvarande Atea)
  • ÅF/Netension (Nuvarande AFRY)
  • Ericsson GmbH
  • BlueFactory
  • ServiceFactory
  • Aptilo Networks
  • Tipser / Bolt

Numera jobbar jag på Centra, en e-handelsplattform for varumärken inom fashion och lifestyle.