Så skulle Södertälje styras av gilla/ogilla på lt.se
Något som fascinerat mig en längre stund är nivån på de anonyma kommentarerna till Länstidningens nätartiklar. Ofta har jag tänkt att jag inte ens ska läsa kommentarerna, för att de upprör mig med sin ofta otroligt ogenomtänkta och obehagliga människosyn. Dessutom finns funktionen att gilla och ogilla kommentarer, vilken också den verkar lyfta fram en för mig oförstående bild av läsarna.
Som tur är representerar inte kommentarerna, eller de gilla- och ogilla-tryck som görs, befolkningen i stort och innehållet bland Länstidningens kommentarer sätter inte den politiska agendan. Åtminstone inte direkt, de påverkar bara lite och förbises helt av förnuftigt tänkande varelser. Intalar jag mig.
Vart dessa anonyma kommentörer och gilla-/ogillare kommer ifrån och varför de sökt sig till just Länstidningen i Södertälje är också det en fråga vi inte lätt hittar ett svar på.
Däremot gjorde jag för något tag sedan en liten och högst ovetenskaplig undersökning av hur vår stad se ut, om dessa kommentarer och dess omröstning i form av gilla/ogilla skulle styra i stadshuset (för enligt många kommentarer stiftas till och med lagar lokalt i Södertälje):
Totalförbud för innehav av vattenpipa — 77% röstar för.
Totalförbud för andra kulturer, mat och språk som inte förstås — 66% röstar för.
Om ett brott sker av en föreningsmedlem, ska föreningen i sig dömas som olaglig — 74% röstar för.
Media ska hänga ut personuppgifter efter minsta misstanke om brott utan chans till försvar — 71% röstar för.
Och så några sanningar som samma gilla/ogilla gör gällande:
Våra skatter går numera inte längre till skola, vård och omsorg, enbart till invandring — 92% tillstyrker.
En helt vanlig kväll i Södertälje innehåller åtminstone några fall av knivhot och stryptag — 83% tillstyrker.
Det finns många fler exempel, några obehagligare än andra om man ska tolka gilla/ogilla som något representativt. En regnig sommardag när man vill blåsa fart i sitt engagemang för ett rättvist samhälle är det inspirerande och känsloframkallande, andra dagar mest skrämmande.