Miljövänliga färjor och hot på Snapchat

Livet som nyhetsreporter ger minst sagt omväxlande ämnen att skriva om. Den senaste veckan har jag provat på att jobba som journalist på Västerviks-Tidningen.

Ett axplock av artiklar och notiser jag skrivit:

Ny färja ska minska utsläpp
Flera får gå när reaktorer försvinner
Man åtalas för vårdslöshet i trafik
Yrkesprogrammet ser ut att fyllas trots allt
Ny sommarlåt från Vigiland
Hotad och kränkt på Snapchat
Pojke rånades på sin mobil

Artiklarna publicerades både i pappersversionen av Västerviks-Tidningen, och på webben vt.se. Några artiklar publicerades även i Vimmery Tidning, under vimmerbytidning.se. Båda tidningarna ägs av Norrköpings Tidningars Media (NTM) och artiklarna på webben ligger bakom en betalvägg. Betalväggen tillåter oftast en kortare läsning utan att bli prenumerant så att även de som inte bor i trakten och därmed har intresse för en full prenumeration, kan ta till sig innehållet.

Jobbet som nyhetsreporter på Västerviks-Tidningen utfördes som en praktikperiod genom den utbildning i journalistik som jag går på Södertörns högskola. Praktiken görs under första terminen (Journalistik A) och är två veckor lång. Att tidigt i utbildningen få testa på att arbeta på en riktig nyhetsredaktion, även om det bara är för en kort period, ger kunskaper som annars är svåra att lära ut. Bland annat gav perioden mig praktiska lärdomar om hur stort mått av produktion som ingår i att driva en nyhetsredaktion och hur svårt det kan vara att lägga tid på djupare gräv. Att få genomgå praktiken på en mindre ort hos en anrik tidning har också varit väldigt lärorikt för att förstå var den traditionella journalistiken kommer ifrån.

Erik Karlberg
Mörkö, Sverige