Bredare investeringar för att nå hållbar matproduktion

Intresset för hur mat blir till föddes i köket på en ekologisk restaurang i Sydney. Idag spelar Cathy Xiao Chen en central roll i Stockholms startup-gemenskap för hållbar matproduktion.

Bredare investeringar för att nå hållbar matproduktion

Efter en rebellisk tonårsperiod med vad Cathy Xiao Chen beskriver som ”konservativa kines-australienska föräldrar” började Cathy arbeta som kock på kändisrestaurangen Billy Kwong i centrala Sydney. Mellan kökets ekologiska råvaror och organiska avfall väcktes ett livslångt intresse för matens kretslopp. Intresset växte först till en skog av matplantor hemma i föräldrarnas trädgård, men så småningom skulle det ta henne hela vägen till Sverige.

– Jag försökte med sånt som man inte hittar i en vanlig matbutik. Det är inte vettigt att odla potatis hemma när de kan köpas i butiken för några kronor. Jag valde istället riktigt udda växter, som japanska jordgubbar med smak av tuggummi.

Hon har sedan några år passerat 30 och sitter nu vid ett skrivbord i det öppna kontorslandskapet på Impacthub i Stockholm. Hon är ledigt klädd och tittar med koncentrerad blick mot skärmen på sin Macbook. Kollegor passerar obemärkt förbi på väg till kaffemaskinen, men hon vet när det är hennes inbokade som besök kommer. Cathy tittar upp med en välkomnande blick samtidigt som hon demonstrativt tar av sig hörlurarna som annars helt omsluter öronen. Trots sex och ett halvt år i Sverige föredrar hon engelska, svenskan har hon aldrig kommit i mål med.

– Jag kan köpa varmkorv och cigaretter, det är ungefär allt.

Impacthub är ett av den nya tidens kontorshotell som verkar dyka upp i varje stad med startup-ambitioner. Här samsas frilansare, konsulter och entreprenörer om samma kaffeautomat och slår sig ner vid ett skrivbord som verkar ledigt för dagen. Just Impacthub riktar sig till medlemmar som vill förbättra världen.

Platsens driftchef utgör inget undantag. Cathys intresse för hållbar matproduktion tog henne från restaurangköket i Sydney till att nu ansvara för driften här. En kurs i hållbar mat vid Western Sydney University ledde till i ett stipendium som ledde till Uppsala universitet. I Uppsala hittade hon kärleken och blev kvar. Cathy har uppmärksammats för sitt engagemang för kvinnligt entreprenörskap och hållbarhet. Men trots att hon utnämnts till en av 33 hållbarhetstalanger av tidningen Aktuell hållbarhet, är Cathy måttfull när hon talar om det.

– Människor som betraktas som upphöjda i offentligheten har ofta en stor dröm om att förändra. Eller så har de arbetat stenhårt i sju år med sin vision. Jag tar det mer som det kommer och försöker bidra när jag har tid.

Cathy Xiao Chen är grundare av Stockholm Food Movement och driftchef på Impacthub. Foto: Erik Karlberg

Cathy har tidigare varit med och startat upp några bolag för att minska matsvinnet. Ett nämner hon i förbifarten som avslutat och sålt, ett annat talar hon varmt och initierat om utifrån sin nuvarande roll som rådgivare. Något specifikt område där hon vill bidra i framtiden har hon inte.

– Jag är egentligen inte den typ av människa som planerar för framtiden. Jag har alltid varit riktigt dålig på just det faktiskt.

Cathy skrattar inbjudande när hon beskriver sig själv. Men trots att hon inte har någon uttalad plan har hon en tydlig idé om livet.

– Min livsfilosofi så här långt har varit att om jag gör vad jag tycker är intressant idag kommer förhoppningsvis också vad jag gör i framtiden att vara det.

Kanske är det liknande tankar som format hennes syn på scenen för hållbar matproduktion i Stockholm. Det märks att hon är mer intresserad av att initiativen ger faktiska resultat än att de uppmärksammas och drar till sig riskkapital. Att fler får större möjligheter att jobba med hållbarhet är viktigare. Enhörningarna, de företag som är värderade till mer än $1 000 000, ser hon inte som lösningen.

– Jag hoppas att Stockholm så småningom kommer att se förbi enhörningarna och fokusera mer på substans. Just nu tycker jag det läggs alldeles för mycket resurser på att utveckla stora företag med väldigt hög risk.

En annan del av startup-gemenskapen i Stockholm är Norrsken Foundation. Norrsken grundades av Niklas Adalberth när han lämnade Klarna 2016 och har som mål att skapa så kallade enhörningar där värdet mäts i påverkan snarare än dollar.

– Jag tycker Norrsken bidrar med något bra. Jag håller inte alltid med om vad eller hur de gör, men de riktar verkligen strålkastarljuset på hållbarhet. Tyvärr kvarstår problemet med för mycket fokus på enhörningarna, hur man än räknar för att få fram dem.

Cathys engagemang tar sig inte bara uttryck i arbetet på Impacthub. Tillsammans med en vän driver hon sedan ett par år Stockholm Food Movement. Organisationen arrangerar månatliga föreläsningar och träffar om matproduktion som verktyg för att förbättra världen.

Det märks att Cathy värdesätter att hon själv lärt sig hur mat produceras. Hon bekymras över att brist på kunskap kan leda till att mat bara ses som en förbrukningsvara och inte en del av ett kretslopp. Förståelsen för hur mat produceras behövs för att driva utvecklingen åt rätt håll.

– När folk inte längre har någon koppling till jordbruket, är det otroligt viktigt att ta jordbruket till där människor är.