Vem är kriminell?

Vem är kriminell?

En förändring av vårt språk kan påbörjas på olika sätt. Ett är genom att någon eller några börjar ägnar sig åt ett bruk av ord på ett sätt som den stora massan skulle anse som stötande. Från början handlar det oftast om att framkalla en reaktion eller känsla hos mottagaren. Men varefter fler använder ordet så tappar det sin kraft och ett nytt ord måste hittas för att återigen väcka reaktioner. Det behöver dock inte alltid börja i just den änden.

Vem är då kriminell? Ordet i sig betyder “person som ägnar sig åt olagliga handlingar” och alltså definieras den som är kriminell som någon som just ägnar sig åt sådant man får sitta i fängelse för. Denne person är därigenom någon som lever gott på andras olycka genom stöld, rån eller andra brott. En ohederlig och omoralisk person som vi nästan förväntas förakta. Någon som kan tänkas stjäla en fattigs pengar för att göra sig själv rik.

Men, betydelsen för ordet kriminell förändras och det sker från förorterna. För en 14-årig kille i Hovsjö är inte längre en kriminell någon som ägnar sig åt olagliga handlingar. För honom betyder det istället “tuff kille med gott om pengar som inte tar skit från någon”. Den del som handlar om vart pengarna kommer ifrån har fallit bort och ordet har istället börjat representera en livsstil.

En man med dyr bil klädd i adidas som parkerar lite kaxigt snett i Hovsjö centrum kommer kallas för kriminell, även om varenda krona tjänats på hederligt vis. Samma ord som används för han som tjänat sina pengar genom mord och utpressning.

När den faktor som innefattar det omoraliska försvinner ur definitionen, då blir det också lättare att se upp till dessa personer. Och för de som faktiskt är kriminella att knyta ungdomar till sig. När i andra änden polis, myndigheter och media slänger sig med ordet i precis motsatt riktning, hamnar vi i en ond cirkel som grundar sig i ett ords betydelse.

Om polisen kallar ungdomar som smäller raketer dagen efter nyårsafton för kriminella, då tror inte dessa ungdomar att de är ohederliga, nej de uppfattar sig som de där som inte tar skit från någon. Kriminell, då måste jag ju vara halvvägs till den där dyra bilen också.

14-åringen som säger att han vill bli kriminell vill inte bli en omoralisk människa. Han vill bli den som har gott om pengar och inte tar skit från någon. Speciellt inte myndigheter.