Så blir du en morgonmänniska

Det finns två typer av människor - nattmänniskor och morgonmänniskor. I januari bytte jag läger och blev morgonmänniska. Helt medvetet och helt frivilligt. Så här gjorde jag.

Så blir du en morgonmänniska

Jag har alltid varit en nattmänniska. På högstadiet satt jag sent in på nätterna vid datorn och inspirerades av programmering, lärde mig om internet och spelade en och annan match Warcraft II Tides of Darkness. Under gymnasiet kompletterades tiden framför datorn med sena timmar på krogen och i vuxenlivet har de flesta av mina idéer och planer formulerats efter midnatt. När inspirationen bubblar i blodet vill kroppen inte sova (hemnetknarka, någon?).

Men så i januari år gjorde jag om mig själv till morgonmänniska. Helt medvetet och helt frivilligt.

Så här gjorde jag.

Duscha på kvällen

Först av allt, börja duscha på kvällen. Att på morgonen flytta sig från ett perfekt tempererat täcke, via en kall verklighet och direkt in i en värld av varmt vatten över hela kroppen - det är som att få krypa tillbaka in i livmodern efter att ha fötts rakt in i en snöstorm. Tiden under duschens heta vatten går i en annan takt än den gör utanför. En takt som älskar att skapa förseningar och stress på morgonen. Och stress på morgonen är raka motsatsen mot att vara en morgonmänniska.

Lägg bort telefonen

Ordna en plats där telefonen kan ladda under natten. På gångavstånd från sängen, inte vid nattduksbordet. Om du använder telefonen som väckarklocka, ställ larmet innan du lägger undan den. Gå sedan och duscha, nu är det kväll och scrollandet är slut för idag. Efter duschen går du och lägger dig utan att röra telefonen. Böcker och Kindle är tillåtet vid nattduksbordet, inte scrollande.

Vakna med en morot

Ställ om dig själv så att väckarklockan blir något positivt när den ringer. Börja med att byta ut ringsignalen som din hjärna bara associerar med smärta. Byt till en låt du tycker om. Gärna en glad låt som ger dig en bra känsla. Mina dagar startar med Har du inte fattat än av fjärilseffekten.

De första sekunderna efter att klockan ringer är vårt medvetande långt bort från den komplexa verklighet som dagen innebär. Värme och trygghet finns så nära den kan vara, det är bara att sluta ögonen igen. Den vackra drömvärlden finns också så nära den kan vara, det är bara att sluta ögonen igen. Därför behöver du få ditt medvetna att lockas av något bättre, som din kropp bara kan få genom att inte sluta ögonen igen. Locka med mat och sömn.

Säg till dig själv att du får sova vidare hur mycket som helst, bara du ätit något först. Tänk på känslan av att äta en god frukost. Tänk på känslan av att somna skönt i soffan efter att du ätit. Både sömn och mat, det gillar kroppen. Kliv sen upp utan att snooza. Och ät frukost utan telefonen.

Min rutin

För snart ett år sedan började jag följa jag dessa steg, ställde väckarklockan på 06:00 och blev en morgonmänniska över natten.

Varje dag äter jag frukost utan telefonen. Några gånger i månaden tar jag en liten tupplur efter frukost. Men beslutet om tuppluren tar jag när jag är vaken, inte under täckets perfekta värme med drömmen bara sekunder bort.

Försprånget på minst två timmar innan världen vaknar är skillnaden mellan att leva på drömmar och inspiration, och att leva på att få saker gjorda.

Så hej då kvällsmänniska, jag har bytt läger.