Så skrev jag min första bok

Så skrev jag min första bok

Rätt kapitelsktruktur och att skriva efter tandborstning tog mig från idé till bok i hand.

Den hade funnits där ett tag. Påbörjats och jobbats på, men aldrig riktigt hittat sin väg. Hösten 2017 spenderade jag två veckor i Beirut. Dagarna fick en ovanligt inrutad rutin och varje morgon drack jag kaffe på hippiekafét Sole Insight. Där satt jag sedan kvar några timmar med min iPad och skrev på den, innan jag gav mig ut och utforskade staden. Då var det en bok på engelska och inriktningen en annan.

Tillbaka i vardagslivet sökte jag rutin för skrivandet och lyckades ibland få till den. Både denna och andra böcker påbörjades. Jag bodde i Dubai och det var oftast direkt efter ett pass i husets gym som jag var tillräckligt uppe i varv för att skriva. Men så kom dagar då jobbet blev sent, resor och aktiviteter som rubbade rutinen och pennan blev åter vilande.

Utsikt mot Roman Citadell från Dust Roof i Amman.

Hösten 2018 och en veckas resa i Jordanien. Det blev inte mycket skrivet den veckan, men sista dagen satt jag på Dust Roof i Amman och insåg att ingången på mitt bokprojekt var fel. Den tidigare idén var för snäv i tiden och det var trots allt lite mindre flyt i att skriva sin första bok på engelska. En ny titel formulerades och jag satte där och då en ny kapitelstruktur som skulle komma att hålla boken igenom. E-handel för en digital nomad var född på riktigt.

Väl tillbaka i Dubai formade jag en ny plan för mitt skrivande. Jag satte upp mål i form av ett papper på väggen hemma med små kryssrutor. För varje timme av skrivande fick jag rita dit ett kryss. När det var dags la jag telefonen åt sidan med timern satt och började rakt upp och ner att skriva på något av kapitlen. Jag tog långa promenader i hettan till kaféer och restauranger där jag satte mig för att skriva. Boken tog sig framåt men långsamt.

Det som verkligen fick skrivandet att ta fart var två saker. För det första började jag jobba med halvtimmar istället för timmar. Det var lättare att ta sig för, en halvtimme får alltid plats. För det andra började jag beta av en av halvtimmarna på morgonen redan innan jobbet. Vad man än gör på kvällarna är de alldeles för konkurrensutsatta av livets alla aktiviteter, men det är sällan tandborstningen konkurreras bort av ett biobesök eller en middag med vänner. Därför är det bredvid morgonens tandborstning som skrivandet ligger bäst.

Efter några månader var boken färdig och idag dök det första provexemplaret upp i brevlådan. Boken släpps snart, men redan idag går det att smygbeställa en digital kopia från Apple Books eller Amazon.