Östlings sanning är ett hån

Östlings sanning är ett hån

Det var en gång en välkänd företagsledare som precis gett ut en bok. I staden där han spenderat större delen av sin karriär var han känd som finanskrisens hjälte - hellre kortar vi ner arbetsveckan än säger upp våra arbetare. Företagsledaren hade varit utanför rampljuset ett tag, ja förutom ett eller annat uttalande om ”vad fan får jag för skattepengarna”. Men så valde han att sätta sig i studion hos en Youtube-kanal vid namn SwebbTV. Kanalen var mest känd för att förmedla den ena stolliga konspirationsteorin efter den andra som om de vore tagna ur vetenskapens värld. Från samma stol som klimatförnekare och antisemiter basunerat ut sina idéer, berättade företagsledaren om sin tid i toppskiktet av svensk industri. Och om sin syn på människor från Mellanöstern och Afrika.

Leif Östlings ord nådde dock fler än SwebbTV:s vanliga tittare på den extrema högerkanten. När finanskrisens hjälte talar lyssnar Södertälje. Länstidningen lyssnade. Boel Godner lyssnade. Scanias nuvarande ledning lyssnade.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. En knapp vecka senare hade Scanias VD Henrik Henriksson tagit tydligt avstånd från uttalandet. Facket på Scania och Boel Godner likaså. Södertälje Science Park förklarade att Leif Östlings förtroende som styrelseordförande var förbrukat och han tvingades lämna sin post.

Men på Länstidningens Facebook-sida flockades hans försvar.

”Han säger ju bara sanningen hur svårt skall det vara.”

”Man ska ha rätt att uttrycka sin åsikt utan att få höra att man är rasist.”

”Realist klingar bättre för han säger ju sanningen.”

Tongångarna är välbekanta från de så kallade Sverigevännerna. En idé om att det finns en sanning om invandringens problem som tystas och förnekas.

Men vad var det Östling sa i den där intervjun egentligen? Sa han att människor som inte kan läsa har svårt att ta till sig skrivna instruktioner? Sa han att det är en utmaning att få nyanlända i arbete?

Nej, han sa att människor från Mellanöstern och Afrika har lägre intellektuell kapacitet än vi som är födda här. Han sa att människor från Mellanöstern och Afrika saknar förmågan att lära sig hur det svenska samhället fungerar och inte kan förstå de avancerade arbetsuppgifter som idag utförs i Scanias fabriker. Därför gör de bättre i att stanna i de krigshärjade länder de kommer ifrån.

Hans ord är ett hån mot alla de universitetsutbildade syrier som flytt undan skräckväldet Daesh. De är ett hån mot alla de somalier som flytt ett kaotiskt hemland för att äntligen få sätta sig i skolbänken utan att bli avbrutna av Al-Shabab. De är ett hån mot alla med rötter någonstans i Mellanöstern eller Afrika.

Framförallt, hans ord representerar en klar och tydlig rasistisk uppfattning.

(Lyssna själv i SwebbTV Lördagsintervju 64)