Mitt i allt mänskligt kaos och lidande

Mitt i allt mänskligt kaos och lidande

Mitt i allt mänskligt kaos och lidande som utspelar sig vid Europas gränser just nu så börjar äntligen hopp att ta form hos oss som haft tur att födas in i trygghet och välstånd. Människor och företag som donerar pengar, skänker kläder, saker och tankar. Diskussioner som börjar handla om hur vi kan hjälpa dem vars värld är på väg att gå under, istället för hur vi ska skydda vårt överflöd på bekostnad av samma människoliv. Människor som känner efter vart de har sina riktiga värderingar och faktiskt tar tydlig ställning. Människor som ser andra människor som just människor och inte klumpar ihop i anonyma grupper stämplade med religion eller etnicitet.

Det ger mig hopp, för jag vet att det är det som är i grunden mänskligt.

Vi måste visa världen att vi bryr oss om varandra som människor, även innan döden måste påminna oss om att det är vårt enda alternativ.

Dela obehagliga bilder som får dina vänner att förstå idag. Skänk massor av pengar till hjälporganisationer idag. Se till att alla kläder längst ner i garderoben skickas till de som fryser idag. Manifestera och kräv förändring idag. Tänk på de som dör idag. Det behövs mer än någonsin.

Men imorgon behöver vi forma ett samhälle där döden slipper vara den som påminner oss. Vi behöver forma ett samhälle som bygger på mänsklighet. Vi behöver forma en vardag som innehåller sammanhållning och gemenskap. En vardag där vi ser människor och inte volymer och strömmar. Genom att möta olikheter växer både förståelsen och vi som människor.

Det finns en rörelse som gör just det. Den kallas för Tillsammansskapet och i Södertälje representeras den av Tillsammans för Södertälje. Imorgon anordnar vi en världspicknick på Torekällberget och under hösten drar vi igång Tillsammanscaféer där människor möts som just människor. Det är i vår närhet som vi kan påbörja förändringen.

För när vi misstänkliggör och avhumaniserar krävs det att barn dör för att vi ska vakna.