Lita aldrig på en nykterist

Lita aldrig på en nykterist

Man kan inte lita på en nykterist, den som inte dricker har alltid något att dölja. – Peter

Orden myntades någonstans i krogsvängen i Södertälje på 00-talet och var för sammanhanget fullt rimliga. De innehåller även ett visst mått av sanning.

Den svenska, nordliga och västligt ungdomliga kultur där alkoholen är en integrerad del av det sociala sammanhanget, är så djupt rotad i oss att det krävs en ansträngning att se på den utifrån. Den som inte dricker förväntas ha en mycket god anledning för detta. Hård träning, köra bil och att vara gravid är giltiga orsaker. Inga andra. Den som dricker behöver aldrig förklara sig.

Men varför dricker du inte, om det inte är för personligt att fråga?

Ett nyktert liv likställs av frågeställaren direkt med ett tidigare missbruk och det förutsätts genast bli känsligt att prata om. Oavsett förklaring resulterar nästföljande kommentar i att den som frågat faktiskt inte heller dricker så mycket nuförtiden. Men just ikväll är ju det fest.

Kom igen, ta ett litet glas bara! Smaka kan du väl göra?

Som nykter upptäcker man snart att många tyvärr känner sig obekväma i nyktert sällskap. Det uttrycker sig ofta i en undertryckt aggression, där den som är full gärna vill prata om det men med undertoner av ett försvarstal som övergår i en övning i övertalning. På samma sätt som någon som får sin övertygelse ifrågasatt. Målet blir att få den nyktre att ge upp sin moraliskt höga häst, om än bara för en enda liten droppe.

Alkoholen är vår kulturs tillflyktsort. Istället för långa walkabouts för att reflektera med naturen när livet utmanar oss. Istället för långa brev skrivna i stearinsljusets sken när vi lärt oss. Istället för genuin dans och sång när glädje sköljer över oss.

Alkoholen från ung ålder berövar oss våra mänskligt sociala färdigheter. Vi dansar inte nyktert. Pratar inte om vad vi känner nyktert. Raggar inte nyktert. Alkoholen gör det ju så mycket bättre.

Alkoholen skapar mötesplatser, men suddar bort andra. Vi skrattar, dansar, kramas. Går på krogen. Först stelt, sen enkelt. Hamnar på en efterfest. Utbyter känslor med grannen när grillen slocknat. Skrattar hela natten. Tjatar hela natten. Pratar med en okänd. Lär känna någon ny. Träffar en tjej. Träffar en kille. Blivit singel? Ut på krogen, drick och leta efter ny.

Vad är det då nykterister döljer? De döljer en strävan att leva och konsumera hela livet på egna meriter. Vare sig strävan är född i ett tidigare missbruk eller en vilja att möta livet med öppna ögon, så är det strävan som är nykteristens gemensamma nämnare.

Vår kultur har länge strävat åt motsatt håll. Det passar vår kultur bättre att jobba hårt och slappna av med ett rus istället för att slappna av med eftertanke.

Men vid horisonten anas förändringens vindar.

Fram tills dess fortsätter vi vår alkoholfria skål.