Hur blir man nykterist?

Att vara sitt bästa jag som människa och våga leva utanför alkoholkulturen. Lär dig hur du slutar dricka genom att ta en paus som aldrig tar slut.

Hur blir man nykterist?

Det började med att ta kontroll över livet. Brist på kontroll behöver inte betyda ekonomiskt katastrof och brustna relationer, det räcker med att inte känna sig bekväm med beslut som tas när hjärnan inte är med till 100%. För min del var det beslut om att festa vidare. Sällan ofta, men när jag väl drack ville jag gärna njuta av kvällen till sista krogen stängde, och helst lite längre än så. Beslut om att det inte gör något för plånboken att ta en taxi, bjuda alla på shots och köpa osunt mycket fyllemat. Även icke-beslut orsakades av alkoholkulturen. En långhelg lockade hellre till utgång och fest än en resa.

Det fortsatte med att vinna tillbaka dagar. Även om dagen-efter bara inträffar någon gång varannan månad så är varje dag förlorad i bakfyllans dimma en dag av livet som aldrig kommer tillbaka. Likaså måndagen med sin 30% nedsatta intelligens.

Att vara sitt bästa jag som människa. Våga leva utan alkoholens dopning. Prata med människor, känna efter, sjunga och dansa. Bryta sig loss från det vi lärde oss på 90-talet – att när solen skiner vill vi bli fulla på en uteservering.

Så gör du för att sluta dricka

Vi människor är bra på att skjuta på saker som är jobbiga. Använd det till din fördel. Att sluta dricka, snusa, röka eller äta godis på måndag går aldrig. Ta istället en paus från det du vill sluta med. Gör det nu. Precis nu. Säg till dig själv att du bara pausar, du får börja igen sen. Skjut sedan på sen, gör det till en jobbig sak att ge upp pausen. Fortsätt sedan att skjuta på börjandet. Rätt vad det är har tiden hjälpt dig.

Ett nyktert liv

Det har snart gått sex år och jag har fortfarande paus från alkoholen. Tänker sällan på det numera, förrutom när någon pratar om smaken av rödvin. Jag slarvar sällan bort pengar längre och saknar inte fyllematen. Sover inte bort dagar, får saker gjorda och bokar gärna in en resa eller upplevelse när långhelgen kommer.

Några saker kommer inte lika självklart för nykteristen. Att köpa hämtpizza och sträck-kolla film med fördragna gardiner händer alldeles för sällan. Likaså att spela hög musik och dricka något gott med skjortan och strykjärnet i högsta hugg.

Men, med kontroll går alla dagar att uppleva precis som jag vill – och jag tar bilen hem efteråt.