Facebookbanta

Facebookbanta

Det är kväll. Precis klivit ur duschen. Plockar upp telefonen, trycker på Facebook. Scrollar med tummen.

Lägenhet sökes i Stockholm. Bilder från en jordenruntresa. Frågor om nya iPhone i en grupp. Någon slags statusuppdatering om hösten. Lite reklam. Nya artiklar från en tidning jag gillar.

Så långt helt ok. Ser att en vän flyttat, en annan gift sig. Scrollar vidare.

Men så kommer irritationen. Han som radikaliserats delar ännu en artikel om att islam skulle förespråka våldtäkt och hedersmord. En tidigare respekterad journalist skriver ett inlägg baserat på högerextrema rykten och konspirationer.

Pulsen går upp. Irriterad. Scrollar vidare.

En bekant postar osammanhängande statusuppdateringar från en resa. Till synes skriver han till en ej närvarande publik. En annan bekant skriver ett långt inlägg om sin hund.

Suckar. Varför läser jag det här. Scrollar vidare ändå. Mer av samma. Trycker mig upp till toppen, laddar om för att se om det kommit något nytt.

Ett enkelt inlägg, någon som delat ett oskyldigt inlägg från Twitter. Ändå känner jag tillfredställelse av omladdningen.

Lägger ifrån mig telefonen. Går och lägger mig.

Innan jag ska sova kommer suget igen. Låser upp telefonen och öppnar Facebook. Scrollar. Samma visa igen. Samma känslor igen.

Växlar till Instagram när omladdningen av Facebook inte ger något nytt. Scrollar ett tag där, känslonivån är bättre. Tillbaka till Facebook igen i hopp om något nytt. Vad är oväsentligt, att det är nytt är väsentligt. Att den snurrande symbolen för uppdatering ger resultat.

Lägger till slut ifrån mig telefonen. Somnar bra och sover gott, men är fruktansvärt trött på morgonen. Öppnar telefonen igen innan jag klivit ur sängen. Innan jag öppnat ögonen. Uppdateringar, länkar, delningar. Irritation, ilska, suckande, tillfredställelse.

På väg till toaletten. Till kaffeautomaten. I hissen. Innan jag sätter mig i bilen. Överallt är scrollningen där.

Det här är inte ett hälsosamt beteende.

#1 Ta bort Facebook från telefonen. Gör det nu, det finns ingen som helst anledning att ha appen där. Du kan spara Messenger för att nå folk och bli nådd, men appen Facebook gör dig bara illa.

#2 Ersätt mellantid med något annat. Lyssna på musik eller podcast. Läs en bok. Tystnaden lockar fram scrollandet.

#3 När du är där och scrollar igen, för det kommer att hända, påminn dig om vad det egentligen ger dig och försök hålla dig ifrån längre nästa gång.

Det kallas att facebookbanta och vi behöver det alla.