Att rädda måndagar

Att rädda måndagar

Vi börjar när jag i början av 2017 flyttar till Dubai. Det drabbar mig nästan omedelbart. Engångsbesticken. Plastflaskorna för vatten. Engångsslangarna till vattenpipan. Förpackning i förpackning i förpackning. Allt i plast. En plastpåse till och med när jag köper något som har eget handtag. Att flytta och bo i Dubai gör att plasten börjar skava i mina tankar på riktigt, varje dag.

Samtidigt i Sverige. Handeln tvingas informera och ta betalt för engångspåsar. ICA börjar sälja tygpåsar. På Facebook delas filmer från öar av plast och fiskmåsar med magar fulla av gamla plastpåsar. Ordet plastbanta börjar bli en självklarhet tätt följt av att ordet plogga.

Någon gång mitt i allt detta, ett sug efter att göra något. Att starta upp en verksamhet vid sidan om och samtidigt driva världen om än så lite i rätt riktning.

Under sommarveckorna hemma i Sverige blöter, vädrar och bollar jag idéer runt köksbordet ute på Mörkö. Kaffekopp efter kaffekopp med Marcus och systrar Anna, Karin och Sara utformar sakta men säkert en riktning till vad det ska bli av det där suget. Tankearbetet går så småningom över i att jag syr prototyper av gamla jeans, jagar efter leverantörer och insuper massor av ny kunskap om textilbranchen.

Någon gång under hösten har så sena kvällar och långa inlägg i telefonens Anteckningar till slut skapat vad som ska komma att bli min nya hobby — Save Mondays.

Så här beskriver jag Save Mondays i ett kort manifest:

Vår dröm är ett samhälle helt fritt från plast. Ett samhälle där vi är en del av ekosystemet istället för att konsumera det. Ett samhälle där vi lever gott och bekvämt men i harmoni med vår omgivning. För att nå dit måste vi rädda måndagar.

Måndagar är för oss symbolen för vardag och rutin. Från att börja träna till att spara pengar, varje beständig förändring kommer av att förändra just vardag och rutin. Så även att rädda världen.

För att nå vårt mål om ett plastfritt samhälle har vi valt att ta fram smarta lösningar för vardagen, som gör det enkelt och snyggt att vara miljömedveten.

Tillbaka till idag. Lanseringen av Save Mondays är nu äntligen här(!) och med den vår första produkt: Save Mondays Tygpåse, en tygpåse som du tar med till butiken, inte bara därifrån. Genom en unik funktion där påsen rullas ihop när den inte används tar den en lika självklar som lättillgänglig plats i väskan, jackfickan eller bilen.

Följ oss gärna på Instagram @savemondays eller hoppa direkt in på savemondays.se för att lära dig mer om vad jag har sysslat med på kvällarna de senaste månaderna.

En spännande del av Save Mondays som jag hoppas kunna återkomma om är att allt från planering och uträkningar till produktutveckling, bokföring och marknadsföring gjorts med endast en iPad som arbetsverktyg. Datorn har lämnats helt utanför. En självpåtagen begränsning som tvingar varje del av bolaget att utformas för att nå verksamhetens andra mål (det första är såklart plastens utrotande), nämligen att drivas helt platsoberoende.

Och glöm inte, för varje gång du använder Save Mondays Tygpåse så räddar du världen från ännu en plastpåse.